Нови Пазар је „Изузетна дестинација Европе“ у Србији за 2017. годину, пратеће дестинације Сремска Митровица и Зајечар

14. Новембар 2017

Победник овогодишњег националног конкурса за избор „Изузетне дестинације Европе“ (European Destinations of Excellence – EDEN) у Србији је Нови Пазар, док су за пратеће дестинације изабрани Сремска Митровица и Зајечар.

Конкурс је спровела Туристичка организација Србије, а тема избора била је „културни туризам“. Посебан нагласак стављен је на материјално културно наслеђе на листи непокретних добара Републичког завода за заштиту споменика културе, на листи УНЕСКО културне баштине и у оквиру тематских културних рута.

На конкурс је стигло укупно 26 важећих пријава, а коначан редослед утврђен је након посета кандидатима у ужем избору (Зајечар, Куршумлија, Нови Пазар, Бач и Сремска Митровица). Стручни жири чинили су представници:

·Министарства трговине, туризма и телекомуникација – Данијела Вићентијевић, самостални саветник у Сектору за туризам;

·Министарства културе и информисања – Милена Бурић, начелник Одељења за савремено стваралаштво у оквиру Сектора за савремено стваралаштво и креативне индустрије;

·академске заједнице – проф. др Весна Ђукић са Факултета драмских уметности Универзитета уметности у Београду;

·туристичке привреде – Мирко Левајац, директор агенције „Rubicon Travel“ и заменик председника Одбора за рецептивни туризам YUTA;

·медија – Драган Вучелић, уредник „Културног дневника“ Радио-телевизије Србије

Победничка дестинација Нови Пазар конкурисала је са материјалним културним наслеђем које, између осталог, обухвата споменике на УНЕСКО листи – средњовековни комплекс Стари Рас са Црквом Светих апостола Петра и Павла (Петрова црква) и манастирима Сопоћани и Ђурђеви Ступови који су део културне руте Савета Европе „Трансроманика“, затим знаменитости из османског периода – Новопазарску тврђаву са старом чаршијом, Алтун-алем и Лејлек џамију, Иса-бегов хамам и мноштво других локалитета и садржаја који одсликавају вишевековно богатство традиције и динамичан развој ове мултикултуралне средине.

Национална церемонија доделе награда победничкој и пратећим дестинацијама биће одржана овог децембра у оквиру традиционалног годишњег догађаја који за своје сараднике и медије прави Туристичка организација Србије. Изабране дестинације у Србији биће увршћене у „Мрежу изузетних дестинација Европе“ чији циљеви су стварање платформе за размену добрих примера из праксе међу награђеним дестинацијама и подстицање других дестинација у Европи да усвоје моделе одрживог туристичког развоја. Победничка и пратеће дестинације биће промовисане и на међународном плану кроз посебну публикацију посвећену овом пројекту, као и путем сајтова Туристичке организације Србије, Европске комисије и друштвених мрежа.

Пријава затвори

Пријавите се на сајт да бисте добили приступ свим корисничким сервисима.

Региструјте се

Уколико још увек немате ваш кориснички налог, региструјте се кликом на дугме Регистрација.

Заборављена лозинка затвори

Ако сте којим случајем заборавили вашу лозинку, не брините. Упишите емаил адресу коју сте користили приликом регистрације или корисничко име и послаћемо вам линк за ресет лозинке.

Региструјте се

Уколико још увек немате ваш кориснички налог, региструјте се кликом на дугме Регистрација.

Регистрација затвори

Уколико немате креиран ваш кориснички налог, направите га већ данас да бисте добили пун приступ свим корисничким сервисима на сајту.

Пријавите се

Већ имате креиран ваш кориснички налог? Пријавите се одмах!