Изложба поводом јубилеја Прота Васа Живковић- 200 година од рођења у Народном музеју Панчево

05. Новембар 2019

У години великог јубилеја 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, а у оквиру обележавањаДана града Панчева, Народни музеј Панчево организује изложбу да обележи 200 година од рођења панчевачког проте Василија Васе Живковића.

Тим поводом, 07. новембра у 13.00 сати биће отворена изложба „Прота Васа Живковић“у Свечаној сали Народних музеја Панчево. Читава изложбена поставка прожета је у част јубилеја галеријом оригиналних портрета његових најближих пријатеља и сарадника, личним предметима и рукописима. Реализацију изложбе помогли су Српска православна црквена општина Панчево, Народни музеј у Београду, Музеј Вука и Доситеја Народног музеја у Београду, Архив Српске академије науке и уметности, Српска православна црквена општина Идвор и Историјски архив у Панчеву.

Прота Васародио се у Панчеву 1819. године, од оца Теодора, свештеника, и мајке Софије Ђорђевић. Као свештеник и јавни радник, бавио се многим пословима из области просвете, културе, цркве, понајвише са једним циљем да афирмише српски народ у Хабзбуршкој монархији. Посебан допринос култури и друштвеном животу биле су песме проте Васе Живковића познате не само у Панчеву, већ и у васцелом Српству

Неке од познатијих су: „ Љубопевац“ (познатија као „Ти плавиш зоро златна“), „Моји јади“(или „Ах, кад тебе љубит`не смем“), „Граничарска песма“ (или „Радо иде Србин у војнике“). Како је сам говорио, спонтано је и једноставно „певуцкао кад му је срце у пријатним тренуцима или у црним неприликама само од себе певало“.

Прота Васа Живковић, једна је од најистакнутијих личности српског народа који су живели у Хабзбуршкој монархији у 19. веку. Био је светионик у Српској православној цркви, просвети и култури. Шта је све учинио за свој град и народ тешко је побројати. Панчевци су му се делимично одужили, једну основну школу и улицу у граду назвали су његовим именом.

Пријава затвори

Пријавите се на сајт да бисте добили приступ свим корисничким сервисима.

Региструјте се

Уколико још увек немате ваш кориснички налог, региструјте се кликом на дугме Регистрација.

Заборављена лозинка затвори

Ако сте којим случајем заборавили вашу лозинку, не брините. Упишите емаил адресу коју сте користили приликом регистрације или корисничко име и послаћемо вам линк за ресет лозинке.

Региструјте се

Уколико још увек немате ваш кориснички налог, региструјте се кликом на дугме Регистрација.

Регистрација затвори

Уколико немате креиран ваш кориснички налог, направите га већ данас да бисте добили пун приступ свим корисничким сервисима на сајту.

Пријавите се

Већ имате креиран ваш кориснички налог? Пријавите се одмах!