21. јуна Сокобања и Србија обележавју 180 година организованог туризма

17. Јун 2017

Почетак организованог туризма у Сокобањи рачуна се од 21. јуна 1837. када је из канцеларије Књаза Милоша Обреновића у Крагујевцу издат први писани упут – ваучер заставнику Лазаревићу за одмор и употребу лековите воде у Сокобањи. Ово је уједно и први српски туристички ваучер. Исти датум Општина Сокобања обележава као Дан општине.

У складу са значајем овог догађаја, Организација за туризам и културу реализоваће централну прославу обележавања 180 година организованог туризма.

Програм почиње 19. јуна отварањем изложбе икона ауторке Сање Миладиновић из Сокобање од 19:00 сати у Народној библиотеци “Стеван Сремац”. У галериjи легату „Mилуна Митровића“, одржаће се још два догађаја: „Врт уживања и станиште птица”, ауторке Леле Милосављевић, академског вајара и изложба разледница Сокобање у периоду крај XIX и прва половина XX века.

У амфитеатру испред Завичајног музеја, од 20:00 часова наступиће КУД “Душан Јовић” из Ресника, а од 21:00 сат на програму је позоришна представа “Нушићу у част”. У уторак, 20. јуна, прво наступа КУД “Слемен” из Милушинца од 19:30 потом је позоришна представа “СБ” позоришта од 20:00 сати, а програм се завршава наступом Националног ансамбла “Коло” од 21:00 сат на централном градском тргу.

У среду, 21. јуна, свечана седница Скупштине општине Сокобања, одржаће се од 12:00 сати у конгресној сали хотела “Моравица”. У свечаном и програмском делу седнице наступиће оперска дива Јадранка Јовановић. Током поподнева, на мермерном шеталишту, смењиваће се жонглери, улични забављачи, пантомимичари, соколари. Од 20:00 сати на централном градском тргу наступиће најмлађи Сокобањци - хор “Соколићи”, а након тога је концерт Биљане Крстић и Бистрик оркестра. Крај прославе обележиће ватромет.

Јубилеј и предстојеће лето, обележиће и понуда других културно уметничких садржаја као што су стодневна манифестација Бањско културно лето,традиционални фестивали и манифестације: 55. Међународни фестивал Прва хармоника „Сокобања“, „Маратон жеља“, „Златне руке“, „Св. Јован Биљобер“ и 2. “Green heart fest”.

Пријава затвори

Пријавите се на сајт да бисте добили приступ свим корисничким сервисима.

Региструјте се

Уколико још увек немате ваш кориснички налог, региструјте се кликом на дугме Регистрација.

Заборављена лозинка затвори

Ако сте којим случајем заборавили вашу лозинку, не брините. Упишите емаил адресу коју сте користили приликом регистрације или корисничко име и послаћемо вам линк за ресет лозинке.

Региструјте се

Уколико још увек немате ваш кориснички налог, региструјте се кликом на дугме Регистрација.

Регистрација затвори

Уколико немате креиран ваш кориснички налог, направите га већ данас да бисте добили пун приступ свим корисничким сервисима на сајту.

Пријавите се

Већ имате креиран ваш кориснички налог? Пријавите се одмах!